Sauerland in de Herfst 2013

Home  /  Geen categorie  /  Current Page
×Details

Herrlohweg 3
59955 Winterberg, Duitsland
Get Directions →

Een weekendje weg in de herfst, dat kan nog best hoor, hier een korte impressie van mijn motortrip naar het Sauerland van 19 t/m 21 oktober 2013.

Eerst een stukje informatie: het Sauerland is een regio in midden-Duitsland in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het is een laaggebergte.

De hoogte van de bergen variëren van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg. De hoogste berg van het Sauerland is de Langenberg (843 meter). Het Sauerland is het grootste recreatie- en vakantiegebied van Noordrijn-Westfalen. In het oosten omvat het Sauerland de hoogvlakten rondom Winterberg en het Lenne- und Rothaar-gebergte. Je vindt er ruisende dennenbossen, paradijselijke dalen, soms bizarre rotsformaties en tal van grote en kleine stuwmeren. Het landschapsbeeld presenteert karakteristieke plaatsen en bijzondere vakwerkarchitectuur,  je vindt er eeuwenoude historische stadskernen, oude kloosters, burchten en kastelen. Hoog boven Attendorn rijst bijvoorbeeld de burcht Schnellenberg op, het machtigste burchtcomplex van het land. Het Sauerland is vanuit Utrecht in vier uur te bereiken.

Heel veel over de trip zelf valt eigenlijk niet te zeggen, het was droog, maar daar is ook alles mee gezegd, grijs, donker en saai weer. Die saaiheid gaat eigenlijk verder in de mooie vakwerkdorpjes, heel stil en weinig te beleven. Maar dat is ook logisch, in oktober is het ná het zomerseizoen en vóór het winterseizoen. Dus wil je lekker uitgaan en feestvieren? Ga dan niet in oktober naar het Sauerland. Heb ik dan een saaie trip gehad? Nee, dat pertinent niet, de wegen waren heerlijk rustig, de grijze luchten contrasteerden mooi met de herfstkleuren, een heerlijk weekendje weg om je hoofd weer eens lekker leeg te krijgen.

zurhahnenquelleHoogtepunt van de route was de omgeving rond het Panorama-Park. Dit park is te bereiken op de L553 tussen Kirchundem en Bad Berleburg. Wil je een mooi uitzicht, neem dan de moeite om de 113 treden te beklimmen van de Rhein-Weser-Turm in het park. Vlak bij deze toren heb je het restaurant Zur Hahnenquelle, dat blijkt tegelijkertijd een trefpunt te zijn voor motorrijders, dus goed eten voor niet teveel geld. Na deze lunchstop word je getrakteerd op strak asfalt en een paar venijnige haarspeldbochten.

Een beter toetje kun je je niet wensen, over toetjes gesproken, in Winterberg was ik te gast bij Hotel Haus Herloh, een prima hotel, eenvoudige kamers, een geweldige douche en een nog geweldiger biefstuk, meer heb je niet nodig. Maar nou lieg ik, een paar biertjes gaan er ook altijd wel in na een dagje flink sturen en gelukkig was dat ook geen probleem. In ieder geval, voor € 77,- voor 2 nachten met ontbijt en de motor in de parking was ik dik tevreden.

Ook dik tevreden zat ik maandagavond weer thuis, lekker stuk gereden over, niet spectaculaire, maar wel mooie en rustige wegen, heerlijk gegeten, en het hoofd weer leeg. In de route zelf zaten twee foutjes die heel simpel waren op te lossen, onder het rijden zag ik dat de routepunten iets naast de weg stonden, bij het passeren van de routepunten wilde mijn TomTom Rider 2013 mij doen omkeren, een klik de linkerkant van het scherm volstond om te navigeren naar het volgende routepunt en het verkeerde routepunt over te slaan.

De routes zijn hier op de website van TyreToTravel gratis te downloaden, tot de volgende trip!

Video-impressie

Video afbeelding Sauerland

+Gallery
  • zurhahnenquelle
+Meta

Posted: 10 juni 2014

Author: Michel van Hagen

Category: Geen categorie, Motor reisblog

Tags:

+Comments

Leave a Reply