7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 1

Home  /  Motor reisblog  /  Current Page
×Details

Østerbro 27
9000 Aalborg
Get Directions →

Zaterdag 30 augustus 2014

Vroeger was alles beter…

Tenminste, dat hoor je vaak en misschien is dat in sommige opzichten wel zo, maar toch echt niet altijd. Daar dacht ik aan toen ik onderweg was naar mijn eerste overnachtingsplek in Denemarken, een flinke rit van 930 km. Al op de A12 naar Utrecht begon het flink te plenzen en dat zou bijna 13 uur zo blijven. Eigenlijk zat ik ondanks de regen best wel comfortabel op de motor, gore-tex waterdicht pak, handschoenen en laarzen, anti regen op de buitenkant van mijn vizier en anti mist op de binnenkant, wie kan me wat maken? Dat was vroeger wel anders…. Mijn gedachten gingen naar een weekendje Eifel zo’n 25 jaar geleden, samen met een van mijn beste maten; Ed, klein van stuk, groot van hart.  Hij reed een Suzuki Intruder, laag, dus voeten konden net aan de grond, met een smal recht stuurtje, het zag eruit alsof op een racer, en zo kon hij er ook mee rijden. Ik op een Honda Dominator, een stoere onverwoestbare eenpitter, wel regelmatig mee rijden, anders trok de accu het niet. Voor in de twintig, geld op zak, rugzak mee, en zin in avontuur, nou dat kregen we…

We waren Breda nog niet voorbij en het begon al, het regende oude wijven, gewoon niet normaal. Even schuilen bij een tankstation; “zullen we omkeren”, vroeg ik hoopvol aan mijn maat. Maar daar was hij niet van gediend; “ik heb vrij genomen, we zijn onderweg, en nu zullen we gaan ook”. Aldus geschiedde, we wisten niet dat het erger kon, maar ergens voor in de Eifel werd het erger, bliksem, hagel, mist, alles hebben we gehad. Op een gegeven moment scheurde Ed onder een viaduct door en ik zag de bliksem met een enorme knal inslaan in het viaduct, remmen kon niet meer, dus ik reed dwars door een vonkenregen die van het viaduct afkwam, oef.., dat was schrikken. Hotels reserveren deden we toen niet aan, gewoon stoppen in een leuk plaatsje en dan zoeken naar een geschikte overnachtingsplek. Verkleumd en door en door nat, de fietsregenpakken trokken het niet, kwamen we ‘s-avonds vrij laat aan in een leuk plaatsje met een burcht, welk plaatsje het was weet ik niet meer.

Hoge eisen stelden we niet aan een overnachtingsplek, als je in de buurt maar een lekker biertje kon drinken, dat was voldoende. Soms dronk je eerst een biertje, en ging je pas daarna een overnachtingsplek zoeken, zo ook tijdens deze trip. Het avontuur had ons dorstig gemaakt, de motoren werden geparkeerd voor de eerste de beste kroeg die we tegenkwamen. Helmen af, regenpakken uit, deur open, en…. Niemand, de muziek stond aan, het licht stond aan, maar niemand te bekennen. “Hallo, ist da jemand?” Riepen we in ons beste Duits. Geen gehoor, wat nu? Verder zoeken? Nou, daar hadden we niet zoveel zin in, laten we onszelf maar bedienen. De Duitsers hebben bij ons ook wel eens wat weggehaald, dus die paar biertjes die wij nemen zullen ze vast wel niet erg vinden. “Prost”, dat smaakt goed en smaakte naar meer, maar natuurlijk niet te gek, we moesten nog een overnachtingsplek zoeken.

“Stel dat de bar van het hotel dicht is, dat is verschrikkelijk, laten we maar wat te drinken meenemen voor onderweg”. we zochten allebei een lekkere spätlese uit en met wat passen en meten kregen we het heerlijke vocht in onze rugzak. Mijn moeder heeft mij netjes opgevoed, dus we legden voldoende flappen op de bar voor de consumpties met op een bierviltje de tekst: ‘Sie hat uns gerettet, danke!‘.  Met de fles wijn in onze rugzak reden we naar de burcht, een prachtige plek voor ons om de spätlese soldaat te maken. Een hek, gesloten, we kunnen er niet in, er dan maar overheen. Met zijn tweeën rond een middeleeuwse waterput, de maan die ons verlichtte (het weer was opgeklaard), het zou bijna romantisch zijn ware niet dat…., genoten we van ons avontuur en de fles wijn. Tot zover reikt mijn herinnering, we hebben een overnachtingsplek gevonden, de volgende dag hebben we een toerrit gedaan, waar we geslapen hebben, waar we gereden hebben.., ik weet het niet, ik herinner me alleen dit. Was het voeger altijd beter, beter misschien niet, maar wel spannender…

O ja, het ging eigenlijk om de rit naar Denemarken, ik ben behoorlijk afgedwaald. Wat valt daar over te vertellen? Nou, eigenlijk niet veel, 930 km, bijna 13 uur sturen, waarvan in Denemarken ongeveer 100 km over provinciale wegen, veel regen en super druk tussen Bremen en Flensburg. Binnendoor in Denemarken was wel even leuk, rustige wegen door een glooiend landschap met veel bossen. In Aalborg een simpel hotel, geen mogelijkheid om in het hotel te eten, dus dan maar naar het centrum. Hé, er is hier feest, o, het begint weer te plenzen, goed, ik neem maar een biertje, word het misschien toch nog spannend…

Links

Routes
Routes maken via Tyre
Route app in ontwikkeling
7-daagse Scandinavië trip, de voorbereiding…
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 2 
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 3
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 4
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 5
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 6 (komt eraan)
7-daagse Scandinavië trip, reisverslag dag 7 (komt eraan)
7-daagse Scandinavië trip, GPS ervaringen (komt eraan)

Foto’s

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

 

 

+Gallery
  • 20140830_172045 klein
  • Onderweg 2
  • Onderweg
  • Feest in het centrum
  • Prima bier in Denemarken
  • Bikers diner
  • Uitzicht van het hotel
+Related
+Meta

Posted: 17 september 2014

Author: Michel van Hagen

Category: Motor reisblog

Tags:

+Comments

Leave a Reply